Hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een chronische ontsteking van de haarzakjes in vooral de liezen en/of de oksels.

Hidradenitis suppurativa betekent etterende zweetklierontsteking. Ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren die ontstoken raken, maar de haarzakjes zelf. Bij hidradenitis suppurativa raakt de opening van de haarzakjes, daar waar het haartje naar buiten komt, verstopt. De opening wordt geblokkeerd door een hoornprop of door zwelling in de omgeving. De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen blijven delen en sterven uiteindelijk af in de vorm van huidschilfers. Al deze huidschilfers hopen zich op in het haarzakje, dat op een gegeven moment knapt. Dan komt de inhoud ervan onder de huid terecht en dit veroorzaakt een ontsteking. Er is dan sprake van een holte gevuld met keratine, levende en dode huidcellen, pus en bacteriën (een abces). Deze rommel zoekt een uitweg en breekt door naar de huid. Op dat moment is er een tunnelvormige verbinding (een fistel) tussen de ontstoken holte in de diepte, en de huid aan de buitenkant. In deze holtes en gangen kunnen diversie bacteriën zich gaan vermeerderen. Er komen ontstekingscellen op af die de bacteriën en de resten van het geknapte haarzakje proberen op te ruimen, maar dit lukt maar gedeeltelijk. Tussen al deze ontstekingscellen in bevinden zich nog steeds de oorspronkelijke cellen van de wand van het haarzakje. Deze cellen vormen nieuwe holten en buisvormige structuren. Er kan zo een heel gangenstelsel onder de huid ontstaan en gaan ontsteken.

 

Voor meer achtergrondinformatie, informatie over behandelmethodes, medicijnen en eventuele leefregels, zie de pagina met nuttige links. Via deze links bereik je namelijk de pagina’s met de meest volledige en actuele informatie, en kun je ook ‘before-and-after’ foto’s bekijken van hisu behandelingen.